"Saftig & Säker" är en ny bok som hjälper din personal att få koll"> Ny bok hjälper till att förhindra att dina gäster blir matförgiftade


Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Ny bok hjälper till att förhindra att dina gäster blir matförgiftadeNy bok hjälper till att förhindra att dina gäster blir matförgiftade

2015-03-11 18:40:09
"Saftig & Säker" är en ny bok som hjälper din personal att få koll livsmedelshygienen. En av de oftast vanligaste orsakerna till matförgiftning är att personal som hanterat maten har bristande kunskaper gällande livsmedelshygien och egenkontroll. 


En återkommande kund och en nöjd kund skapar oftast lönsamhet. Men vad händer med en kund som blir matförgiftad, hur påverkar det företagets rykte och omsättning?

Som konsult och utbildare på området har Josefine Larsson flera gånger reagerat över hur de mest självklara hygienrutiner faktiskt inte är självklara för alla som arbetar i kök.

Ofta handlar det kanske om bristande erfarenhet men även att många fler skulle behöva gå kurs på området hygien. Det är också viktigt att repetera och uppdatera sig för att bibehålla kunskaperna.

"Många tycker kanske att ämnet hygien och egenkontroll är trist, eller svårt och ibland kanske de även tycker att det är lite onödigt. Många undrar säkert varför det ska vara så mycket papper och krav på dokumentation och vad har detta arbete egentligen för betydelse. Det som jag sett genom åren är att det är viktigt att bena ut och se vad varje verksamhet behöver göra. Många överarbetar och skaffar sig onödigt många listor eller i alla fall krånglar till det onödigt mycket. Kanske kan verksamheten försöka vända på det hela och se det som att den som lyckats bäst med sitt egenkontrollprogram är den som klarat av att göra en enkel handbok över sina arbetsrutiner, med beskrivningar på vad som ska göras i verksamheten för att den ska rulla på och vara säker" förklarar Josefine.
Med ett bra egenkontrollprogram borde vem som helst kunna hoppa in som vikarie och utföra jobbet lika bra och säkert som den ordinarie personalen gör, bara genom att följa det som står i egenkontrollprogrammet. Det går även att använda egenkontrollprogrammet som ett kvalitetsverktyg för att få fram vilka krav ägaren ställer på sig själv och sin personal för att leverera det som uppfyller verksamhetens och dess kunders förväntningar.

I den bästa av alla världar vore det väl så att alla som hanterar livsmedel på något vis skulle gå en utbildning i livsmedelshygien, för att känna att de är säkra på vad de gör så att ingen blir matförgiftad av den mat de ska servera. Men alla kanske inte har möjlighet att gå på kurs, vissa verksamheter har väldigt hög omsättning på personalen och då har företagaren kanske inte råd att skicka alla på kurs. Utifrån detta sågs ett behov på marknaden av en enkel bok på området. Inte en bok som krånglar till det och inte en bok med för mycket information om sådant som en restauratör kanske inte tycker berör just sin verksamhet. En bok med ”riktiga” bilder från verkligheten och beskrivningar på de vanligaste arbetsmomenten i en verksamhet. En bok om vad som egentligen händer om det går fel och varför det är viktigt att utöva egenkontroll. Det är nog först när någon förstår varför den ska göra vissa saker som den blir motiverad att utföra det i praktiken.

Boken ger inte ingående beskrivning på alla detaljer som finns i lagstiftningen eftersom lagstiftningen är flexibel och därmed kan det vara olika för varje företagare hur de ska arbeta. Tanken är i stället att den som läser boken ska få en grundkunskap och förmågan att själv kunna tänka analytiskt just i de arbetsmoment som den personen utför.
På flera ställen i boken kommer några ”Fundera på rutor”, tanken är att dessa rutor ska väcka tankar och de kan kanske också vara diskussionsunderlag vid personalmöten eller andra samtal. Kanske det är dessa diskussioner som kommer att förhindra att just era kunder blir matförgiftade.
 
Provläs och beställ boken på www.livsmedelskvalite.se

Ange i beställningsmailet kod: ”HR-Torget” och få 10% rabatt på beställningen. 

 
Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap