Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Egna uttagsautomater nytt vapen mot höga kortavgifterEgna uttagsautomater nytt vapen mot höga kortavgifter

2014-09-29 16:19:33
De bankavgifter som restauranger får betala för att ta emot betal- och kreditkort har stigit kraftigt på senare år. – Ifjol tog bankerna över 100 000 kr i kortavgifter av oss, berättar krögaren Pierre Håkansson, som sedan 1991 driver restaurang Loopen på Södermalm i Stockholm. För att testa hur gästerna skulle reagera på en övergång till enbart kontant betalning hyrde Loopen i augusti 2014 en egen uttagsautomat.

 Från dag 1 slutade man ta emot kort mer än i absoluta undantagsfall och sedan dess står kontantbetalningen för mer än 98 procent av restaurangens omsättning. 
 
Hur har era kunder reagerat på att Loopen vill ha kontant betalning?
– Gästerna har accepterat förändringen utan några som helst problem. Av drygt 5000 betalande sedan förändringen har kanske 5 personer ifrågasatt att vi inte tar kort. Men när vi berättat om hur höga bankavgifterna är så har även de förstått, säger Pierre Håkansson.
 
Hur har er omsättning påverkats?
– Omsättningen ser ut att ha ökat en aning. Helt uppenbart är att det går betydligt snabbare att betala kontant än med kort, och restaurangbesöken blir smidigare både för gästen och vår personal. Fram till och med juli i år stod betal- och kreditkort för cirka 80 procent av betalningarna. Idag när vi kör kontant så slipper gästerna vänta på hela den procedur det innebär att dra kortet i en kortläsare, få pinkod inmatad, avvakta internetkommunikationen med banken samt ordna med utskrift av kortremsa till oss och till kunden. Dessutom har även dricksen ökat sedan vi övergick till kontantbetalning, vilket är bra för restaurangpersonalen.
 
Hur sköts er uttagsautomat, laddar ni eller eller leverantören av maskinen sedlarna?
– AutoCash som leverantören heter, ansvarar för drift och övervakning, vilket ingår i hyran. Hyresavtalet bygger på självladdning där vår egen personal fyller på maskinen med sedlar från dagskassan, berättar Pierre Håkansson. – På så sätt behöver vi aldrig ha några stora kontantbelopp. Med till exempel ett Visa eller MasterCard tar gästerna själva ut sina kontanter ur uttagsautomaten. Hela 90 procent av de här pengarna blir sedan använda här i restaurangen har det visat sig. Sedan laddar vi samma sedlar i automaten igen. Det blir ett dagligt kretslopp av sedlar.
 
Vilka är nackdelarna med egen uttagsautomat i restaurangen?
– Att ladda och tömma automaten tar bara ett par minuter. Blir kortläsaren däremot smutsig får automaten problem att läsa av gästernas kort. Det har vi löst med rengöring en gång i veckan. Rengöringen går snabbt men är väldigt viktig att komma ihåg. I början hade vi problem med elen och proppen gick ibland. Idag har automaten ett eget eluttag och sedan dess funkar allt. Någon enstaka gång har vi haft ett kortvarigt nedkopplingsproblem. Det är förstås inte bra. Men nedkopplingsproblemen har inte varit värre än när vi tog emot kort, snarare tvärt om. Slutligen har vi fått en extra försäkringskostnad på ca 800 kr per månad. Vi valde nämligen att teckna en speciell fullvärdesförsäkring som täcker maskinen och kontanterna i fall av skadegörelse eller stöld. Kanske ingår det egentligen i en vanlig företagsförsäkring, men vi ville vara på säkra sidan.
 
Ni hyr förstås inte uttagsautomaten gratis, hur ser totalekonomin ut för er jämfört med när ni tog kortbetalning?
– AutoCash tar 5900 kr per månad i hyra, så det blir drygt 70 000 kr per år för oss. Redan där spar vi alltså kring 30 000 kr per år jämfört med kortavgifterna till bankerna. Sedan får vi 2 kronor i ersättning av AutoCash för varje uttag som görs i vår automat. Hittills har vi haft så pass många uttag att enbart uttagsersättningen med marginal täcker hyran av automaten. Första dagen hade vi 380 uttag, trots att det var en måndag! Jag tror de här uttagsautomaterna kommer att bli mycket populära framöver då de både spar tid, leder till mer dricks men framför allt gör att man slipper kortavgifter. Personligen tycker jag den här utvecklingen är rätt åt bankerna. Många restauranger kämpar med väldigt höga totala kortavgifter idag. Dessutom har bankerna inlett ett samarbete sinsemellan som leder till att antalet bankomater som bankerna själva erbjuder kunderna minskar. Det skulle inte förvåna mig om jag får in extra kunder i min restaurang just för att de vill ta ut kontanter. En del av dem tar sig säkert något gott att äta och dricka när de ändå är här. Det tycker vi är trevligt, avslutar Pierre Håkansson, krögare på restaurang Loopen i Stockholm.

Läs mer om uttagsautomater från Autocash

Läs mer om Loopen

Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap