Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Svensk amatörkock i London fick MichelinstjärnaSvensk amatörkock i London fick Michelinstjärna

2012-10-19 10:56:28

För en dryg vecka sedan fick den svenske kocken Mikael Jönsson, som driver krogen Hedone i västra London en stjärna i Michelin-guiden. Utmärkelsen väckte stor uppmärksamhet, då Mikael är helt självlärd – och därtill fått stjärnan på rekordtid.
Mikael är utbildad advokat och har bloggat om mat, men hade aldrig arbetat i ett professionellt restaurangkök innan han öppnade sin krog.

Stjärnkvällen präglades av business as usual med full fart i det öppna köket och Mikael själv bakom grytorna. Kvällens meny bestod av aptitretare, följda av ett brustet ankägg, hummer i korallsås, marulk, hare, ripa, Black Angus biff hängd i 55 dagar, en variation på citron och chokladdessert. Ripan, som serverades med fikon, Karl Johan svamp och rönnbär var den mest spektakulära rätten, såväl i komposition som i presentation. På tallriken fanns både bröstbit och ett hårigt ben!

”Inspektörerna från Guide Michelin var här många gånger innan de bestämde sig för att ge oss en stjärna. De ville försäkra sig om att vår kvalitet och service levde upp till deras krav och inte bara var en engångsföreteelse”, säger Mikael Jönsson med ett belåtet leende.

Smakerna är rena och avskalade. Råvarorna sinnrika och av högsta kvalitet. Varje ingrediens bidrar till helhetsupplevelsen, men utan att konkurrera med varandra. Som i rätten med det brustna ankägget, serverat med majonnäs gjord på äggvita, kantareller och Coco de Paimpol, där delarna tillsammans åter bildar ett helt ägg!

”Vanligen öppnar folk Sunday Times för att se vilken restaurang som kritikern AA Gill har sågat för dagen. När vi fick dubbelt 5-stärnigt toppbetyg av honom för ett par månader sedan blev det fart på bokningarna! Många av Londons kändiskockar, som Heston Blumenthal och Jason Atherton har varit här och ätit och blivit vänner”, berättar Mikael efter middagen.

Han ser lite trött ut efter att själv ha slitit i köket i många timmar, men har inga planer på att ta det lugnare framöver.

”Nu gäller det att fortsätta utvecklas. Vi har bestämt oss för att dra ner på antalet kuvert för att kunna höja kvaliteten ytterligare en nivå för våra gäster. Samtidigt är det tufft att som litet företag slåss på marknaden, utan att ha en stark finansiär bakom sig. Våra kunder består av tillresta gäster, snarare än lokalbefolkningen.”

Detta trots att Hedone har mycket rimliga priser i förhållande till den mat, service och totalupplevelse som erbjuds. Var annars får man en Menu Dégustation med aptitretare och sju rätters meny på en Michelin-krog för överkomliga 75 pund?

”Ett bekymmer är alla sena avbokningar. Folk bokar bord på 3-4 restauranger och bestämmer sig i sista minuten för vilken av dem de ska gå på. I värsta fall kan det gå från fullbokat till halvtomt på ett par timmar”, förklarar Mikael.

Men mest av allt verkar Mikael och hans medarbetare mycket glada och nöjda – både över stjärnan och uppmärksamheten och över att få ägna sig åt sin passion – mat och dryck i världsklass. För den som har vägarna förbi London är Hedone väl värt ett besök och får våra varma rekommendationer och lyckönskningar!

Av Lena Henningsson, StableTable Scandinavia AB


Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap