Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Gotlandsbageriet som satsar på miljövänlig rengörning med ångaGotlandsbageriet som satsar på miljövänlig rengörning med ånga

2011-08-22 08:17:06
Det Gotlandsbaserade bageriföretaget Heart of Sweden som i flera år jobbat med KRAV-märkning tar nu ytterligare ett steg mot grön produktion och rengör sina maskiner och anläggningen med ånga som ersätter miljöfarliga och dyra kemikalier.


I gemytliga Hemse på södra Gotland ligger Heart of Swedens moderna bageriföretag. Företaget har 10 anställda och är med ca 20 Msek i omsättning en förhållandevis stor aktör på orten. Deras paradbakverk är vaniljhjärtan i mördeg som fryses innan leverans. Kunden kan sedan grädda själv och serverar då nybakat direkt i butik. Årligen inför Alla Hjärtans Dag produceras ca två miljoner vaniljhjärtan, som för övrigt gett företaget dess namn.

Utmaningar i bageriet
Anläggningen inbegriper en stor produktionslokal med en femradig bakmaskin och för som så många bageriföretag är rengöringen en utmaning.
Kombinationen av fett och socker på utrustning och transportband kräver kraftig rengöring och starka medel. Tidigare gjordes mycket av rengöringen av personalen som skrubbade för hand. Linda fortsätter: ”Alla i branschen vet hur det ser ut och hur man får bort det men att använda stora mängder vatten, som från en högtrycksmaskin, eller starka lösningsmedel var inget alternativ för oss. Att rengöra utan kemikalier är en säkerhet för oss, vi vill inte riskera att smitta ner våra produkter med främmande ämnen”.

Ånga blev lösningen
Lösningen blev rengöring med ånga. Platschef Beatrice Ottfalk : ” Jag såg den på en mässa där ånga demonstrerades. Ångan löste väldigt effektivt både fett och socker och jag förstod att detta kunde vara något för oss".

Flertalet goda egenskaper.
Först och främst så löser ångans höga temperatur så gott som allt; fett, socker, deg och liknande. Och just temperaturen är intressant inom livsmedelshantering, Max Taheri på Tecnovap som saluför ångstädmaskiner förklarar: ”Alla patogena (sjukdomsframkallande) bakterier dör vid 82 grader och våra maskiner producerar ånga som börjar på 150 grader, alltså elimineras bakterier effektivt. Att ånga effektivt även löser annan smuts, är miljövänligt, och samtidigt är skonsam mot underlaget och användaren gör inte saken sämre”.

Ånga rengör nu mycket i bageriet
Bageriet använder ånga för rengöring av bakmaskinen med sina många känsliga delar, även degblandare och tillhörande kittlar blir rena med hjälp av ånga. Linda beskriver: ”Ångan fungerar mycket bra och är väldigt snabb och effektiv, vi rengör faktiskt så mycket vi kan med ånga nu”.

Max på Tecnovap fyller i: ”Det finns så pass mycket olika munstycken att de flesta ytor och föremål kan rengöras; metall, plast, gummi, golv eller vägg, det gör ingen skillnad och allt blir lika rent. För rengöring av kakelfogar t.ex i köket är ånga oslagbart”.

Att nyttjandet av ånga varit lyckosamt för bageriet är tydligt, Beatrice och Linda summerar: ”Vi gillar ånga och speciellt tanken på att det är både högeffektivt och miljövänligt.

Mer om maskiner för rengörning med ånga >> www.tecnovap.se >>

Läs mer om Heart of Sweden här >> www.heartofsweden.se

Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap