Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - 8 tips för bättre belysning i restaurangen och på hotellet8 tips för bättre belysning i restaurangen och på hotellet

2011-04-26 08:16:04
Ljusplaneringen för hotell och restauranger av yttersta vikt om man vill skapa stämning och trivsel. Därför är det viktigt att tänka på att skuggor precis som ljus formar rummet. I vår ljusskola får du reda på hur du med enkla medel kan skapare en en bättre belysning.


Svenskar tror på mycket ljust överallt. Detta beror sannolikt på våra långa mörka vintrar.
Vi är duktiga på att använda riktat ljus men ofta används för många spots och då försvinner den önskade effekten.

Över 80% av vår omvärldsinformation får vi genom seendet. Det är det perifera seende som ger oss vår rumsuppfattning, är det för ljust blir det inga rumsliga begränsningar och vi känner oss otrygga. Det är skuggor, reflexer och kontraster hjälper oss med vår orientering i rummet. I ett rum som är helt jämnt belyst mår vi faktiskt sämre än i ett rum som har lite ojämnare belysning.

Dimbart och riktat ljus är grundförutsättningen för all bra ljusplanering. Den ultimata ljussättningen bör gå att anpassa efter årstid, tid på dygnet och vädret.
I många fall kan det vara lämpligare att minska den allmänna belysningsnivån istället så spar man både energi och antal armaturer.

Här följer några tips för en trivsammare ljusmiljö:

• Ett lämpligt förhållande mellan omgivnings- och accentueringsljuset är 1:5.

• Sätts spots över reception eller bardisk, se till att de riktbara. Ljus som kommer rakt uppifrån och ner ger fula skuggor under ögonen och man skuggar lätt det man arbetar med.

• Under receptionsdisken eller bardisken kan man dessutom förstärka arbetsbelysningen så kan man dimma ner ljuset uppifrån.

• Det bra med riktat ljus från tak på de flesta ställen, men komplettera gärna med väl avskärmat, gärna neråtriktat ljus placerat i axelhöjd eller neråt.

• I en lobby eller lounge förstärks intimiteten med fördel om man ljussätter varje sittgrupp för sig, enklast med golv- och bordslampor.

• Vill man ha en mer privat känsla i en matsal så sätt ut bordslampor eller häng pendlade lampor med neråtriktat ljus över varje bord.

• Placera föremål i rummet och belys dem med smal spridningsvinkel så ser rummet genast mer exklusivt ut.

• Tredimensionella föremål skall belysas från två håll snett framifrån för att formen skall framträda. Ett ljus rakt framifrån plattar ut former och är därför bäst för tavlor och skyltar.

De flesta människor tycker de ser mer fördelaktiga ut i lägre ljusnivåer, så tänker man inte på en bra ljusplanering för hållbarhet och ekonomi så kan tänk gärna på folks fåfänga.

Tips på leverantör av ljuskällor och dimmers för hotell- & restaurang www.lysman.se>>Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap