Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - En genuin svensk rapsolja för klimatsmarta kökEn genuin svensk rapsolja för klimatsmarta kök

2011-02-24 04:02:52
Allt fler kockar strävar efter att använda lokala och svenska råvaror i sina rätter. Rapsfrö till den olja som tidigare funnits på den svenska marknaden har kommit från flera olika länder, men nu finns det även rapsolja som garanterat kommer från svenskodlad raps. Detta alternativ har en högre halt av Omega 3-fettsyror och är dessutom ett bättre klimatval.


Rapsoljan jämförs ofta med olivolja, som anses vara en av våra nyttigaste oljor, men rapsoljan har den lägsta andelen mättat fett av alla vegetabiliska oljor, och med en hög halt enkelomättat fett och ett stort användningsområde är rapsen unik.

Ur de svenskodlade fröerna utvinns olja genom pressning. På grund av ett kallare klimat innehåller den svenska oljan en högre halt omega 3 jämfört med olja av europeiskt ursprung. Genom skonsam processning och hög noggrannhet erhålls en olja med optimal smak och hållbarhet samt högt innehåll av naturligt vitamin E.

En leverantör som valt att enbart använda garanterat svensk pressad rapsolja
är Alba Handels , som saluför denna rapsolja i dunk, men även såsbas, majonnäs, dressingar och såser, som alla är baserade på den svenska pressade rapsoljan.

Ett smart klimatval
Rapsoljan är dessutom ett bättre klimatval. En livscykelanalys (LCA) har genomförts av SIK 2008 med jämförelser mellan palmolja, sojaolja och rapsolja. Studien visar att största delen av miljöpåverkan från vegetabiliska oljor kommer från själva odlingsledet, medan transporter och industriell framställning spelar en mindre roll. Detta är ett viktigt konstaterande eftersom transporter i debatten oftast pekas ut som en stor utsläppskälla. I beräkningarna av utsläppta växthusgaser visade det sig att svenskodlad raps är ett bättre klimatval än sojaolja och palmolja.

Palmolja, som vid tidigare LCA-analys varit bäst, kan dock variera upp till fem gånger beroende på var oljepalmen odlas och utvinningsprocessen. Eftersom odlingsbetingelser kan variera kraftigt för en och samma råvara ägnades en del av studien åt att utreda hur stor betydelse detta kunde ha. För rapsolja visade studien på intressanta skillnader med positivt resultat för den svenska rapsoljan. Utsläppen av växthusgaser är betydligt lägre för olja från svenskodlad raps än tyskodlad. Skillnaden beror på att den tyska odlingen är mer intensiv med högre användning av gödningsmedel. Trots en högre avkastning per hektar leder detta till större mängd växthusgaser per ton olja från den tyskodlade rapsen.Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap