Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Vet du vilken kyckling du serverar?Vet du vilken kyckling du serverar?

2011-01-10 05:39:04
Det finns fler krav än priset som du bör ställa på din leverantör av kyckling. Nu ökar önskan om hög kvalitet, koll på ursprungsland och en säker råvara både bland offentliga och privata restauranger. Och även dina matgäster ställer krav.


Konsumtionen av kyckling ökar stadigt varje år och nästan alla restauranger har ett flertal populära rätter på menyn. Lätt, gott, ekonomiskt och precis rätt råvara i tider när hälsa och miljö är mer aktuella än någonsin.
Men, hur ska man kunna kontrollera att restaurangen får den kvalitet man vill servera? Att kycklingen kommer från det ursprungsland man vill? Att det är en säker råvara som inte innehåller något oönskat?

Branschorganisationen Svensk Fågel tog i höstas fram en broschyr som gör det enklare att ställa rätt krav vid upphandlingar och kontakter med grossister.

– Broschyren är tänkt som ett verktyg med enkla krav som är lätta att utgå ifrån. När det gäller upphandlingar finns en lag som styr vilka krav man får ställa. Men även för en privat restaurang kan det vara komplicerat och lätt att missa vilka krav man bör ställa på sin leverantör, berättar Maria Donis, vd på branschorganisationen Svensk Fågel.

Kriterier för kvalitet
I broschyren lyfts bland annat ett högaktuellt kvalitetskrav som även kan påverka restaurangens kalkyler - halten av saltlake.

– Ställer man inte krav på vilken kvalitet man vill ha kan man få ända upp till 35 procent saltlake i kycklingen. Oekonomiskt, onödigt och försämrar dessutom smakkvalitén när det finns möjlighet i en upphandling att ställa krav på deklaration av mängden vätska och begära ett maxinnehåll på 15 procent. Ett krav som förstås är minst lika viktigt att ställa för privata restauranger som gör sina inköp via grossister eller direkt från leverantörer.

Svensk kyckling favorit
Svenskt och närproducerat är trenden som hela tiden växer och där restauranggästen blir allt mer påläst. Ny statistik från Jordbruksverket visar att svensk kyckling nu raskt tar marknadsandelar från den importerade.

– Det finns ingen lag idag motsvarande den för nötkött som säger att kycklingkött måste ursprungsmärkas, det strider även mot den fria konkurrensen i EU att kräva svenskt i en upphandling. Men, det går att ställa krav på att få skriftlig information om var kycklingköttet kommer ifrån. Man kan även ställa krav på god djuromsorg, en klar hjärtefråga för många restauranggäster eller att det ska vara fritt från GMO-soja och fiskmjöl. Eftersom möjligheten finns för de offentliga restaurangerna borde kvalitetsmedvetna privatkrogar även utnyttja chansen att kräva information om ursprung, djuromsorg och livsmedelssäkerhet.

Ny upplaga av populär broschyr
Den nya broschyren som ger verktygen för hur restaurangen blir säker på vilket kycklingkött man köper in heter ”Upphandlarens guide till kvalitet”. Den är framtagen av branschorganisationen Svensk Fågel i samarbete med Miljöstyrningsrådet. Medverkar gör också stjärnkocken Fredrik Eriksson som tagit fram läckra recept anpassad till många gäster som låter smaken av fin kvalitetskyckling komma till sin rätt.

Att de snabba råden är välkomna bland både privata och offentliga restauranger visade den rykande åtgången av broschyrens första utgåva i höstas. Nu finns det alldeles nytryckta exemplar som kan beställas, eller laddas ner som pdf, via länken nedan.

Läs mer i Upphandlarens guide till kvalitet (Pdf) >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Om Svensk Fågel
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Medlemmar i Svensk Fågel får märka sina produkter med den blågula fågeln, vilket innebär att kycklingen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. De följer även ett av världens mest långtgående djuromsorgsprogram som omfattar både djurhälsa, djuromsorg och livsmedelssäkerhet och blir kontrollerade av oberoende myndigheter och kontrollorgan.

Medlemsföretagen i branschorganisationen Svensk Fågel är Lantmännen Kronfågel, Guldfågeln , Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon.Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap