Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Vilket är ditt favoritäpple?Vilket är ditt favoritäpple?

2018-10-24 12:12:37
“Ett gott äpple ska vara som ett gott rödvin, det ska ha attityd, kant och liv.” Orden kommer från Henning Bæk Hansen som är äppelodlare och grundare av Allesø Fruktplantage. Henning har en bestämd åsikt om vilka äpplen som kan mäta sig med en god barolo, och vilka som lika gärna kan ges till grisarna som vältrar sig i en inhägnad mitt på odlingen. Årstiderna har åkt till Allesø för att bli klokare på vad som kännetecknar ett gott äpple.


Som så många andra älskar vi äpplen. Saftiga krispiga äpplen. Men trots att kärleken till äpplen är så stor hos många av oss, så glömmer vi ibland att smaka på dem ordentligt. Varför är just det här äpplet så gott? Och tycker jag egentligen bäst om Ingrid Marie, Elstar eller Pirouette?

Utrustad med fickkniv och en stor portion nyfikenhet går vi ut på äppelodlingen. Här finns tusentals äpplen i mer än 20 olika sorter. Det kan verka lite märkligt att Henning har så många olika äppelsorter, men det finns det en bra förklaring på.

“När man odlar äpplen, särskilt ekologiska, är man beroende av naturen. Inget år är det andra likt. Förra året hade vi en kall och våt sommar. Det var ett bra år för Rajka. I år har vi haft en fantastisk sommar med massor av sol. Det har gjort att vi har riktigt goda Santana-äpplen”, förklarar Henning och går vidare till nästa träd. “Den stora mångfalden i odlingen betyder att vi nästan alltid är säkra på att en av sorterna blir särskilt god”, säger han.

Ta reda på vad du tycker om

“Det här är mitt favoritäpple”, säger Henning, och plockar ett äpple med röd kind på gul bakgrund. Äpplet heter Pirouette. Det knäcker till och saften sprutar när fickkniven skär genom skalet för att skära ett par skivor. Smaken är lätt syrlig och härligt söt. Samtidigt har äpplet en djup arom, som bäst kan beskrivas som ren äppelsmak. Det är ett riktigt gott äpple.

Precis som med vin är det såklart individuellt vilka äpplen man föredrar. Vill du ta reda på vad du tycker bäst om, så börja med att hitta ett urval av olika äppelsorter. När du har något att jämföra med är det nämligen lättare att känna om du tycker bäst om sura krispiga äpplen, söta mjuka eller en kombination. Du bör också tänka på hur du ska använda äpplet. Ska du ugnsbaka äpplet och servera glass och choklad till, ska du med fördel välja Cox Orange som har ett fast, halvtorrt och sött fruktkött. Ska du däremot använda äpplet i en sallad eller curryrätt, passar Hennings favoritäpple Pirouette fint, som är lätt syrligt, fast och fyllt med äppelsmak.

God äppeljakt!

Är du nyfiken på mer information om Årstiderna är det bara att klicka på länken nedan:
https://www.arstiderna.com/om-arstiderna
 


Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap