Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Intressanta fakta om vinägerIntressanta fakta om vinäger

2018-05-16 11:24:53

Det finns olika typer av vinäger där de vanligaste är; rödvins-, vitvins-, balsam- och äppelcidervinäger, vilka även har positiva hälsoeffekter. Vinägern kan även förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen.
Vinäger kan vara en nyttig smakhöjare. Randomiserade, kontrollerade studier av personer både med och utan diabetes tyder på att två teskedar vinäger i maten kan förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen efter en måltid med cirka 20 procent.

Här följer lite intressanta fakta om vinäger.

Att tillsätta lite vinäger i potatissalladen eller riset (som japanerna gör med sitt sushiris) eller att doppa bröd i balsamvinäger kan minska den blodsockerhöjande effekten av sådana här livsmedel med högt glykemiskt index. Vinägerns blodsockersänkande effekt har varit känd i över tjugofem år, men den bakomliggande mekanismen är fortfarande oklar. 

Ursprungligen trodde man att vinäger för magsäcken att tömmas långsammare, men intag av vinäger mellan måltider tycks också hjälpa. Exempelvis hade typ 2-diabetiker som tog två matskedar äppelcidervinäger vid läggdags bättre blodsocker när de vaknade på morgonen. Konsumtionen av inlagda grönsaker eller vinägerpiller verkar däremot inte ha samma effekt. Och man ska inte hälla i sig vinäger i större mängder, eftersom det kan fräta på matstrupen.

Vinäger kan också hjälpa mot polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), förbättra blodkärlens funktion och bidra till minskad mängd kroppsfett.
En matsked äppelcidervinäger per ag återställde äggstockarnas funktion inom några månader hos fyra av sju kvinnor med PCOS.

En matsked risvinäger gav akut förbättrad artärfunktion hos postmenopausala kvinnor. Än så länge vet vi inte varför, men acetat från ättiksyran i vinägern verkar kunna leda till förbättrad kväveoxidproduktion. Den effekten kan förväntas leda till lägre blodtryck, och det finns faktiskt en studie som hävdar att blodtrycket förbättras av en matsked vinäger om dagen.

I motsats till vad de gamla huskurerna säger, verkar vinäger däremot inte vara någon effektiv behandling mot huvudlöss,

I en dubbelblind, placebokontrollerad (men vinägerföretagsfinansierad) studie fick ett antal överviktiga patienter dagligen inta en vinägerdryck som innehöll en eller två matskedar äppelcidervinäger, eller en placebodryck som smakade precis som vinäger trots att den inte innehöll någon ättiksyra. Båda vinägergrupperna gick ned avsevärt mer i vikt än kontrollgruppen. Även om effekten var blygsam – cirka två kilo på tre månader – visade datortomografier att personerna i vinägergrupperna förlorade en betydande del av sitt ”viscerala” bukfett som särskilt förknippas med risk för kronisk sjukdom.

 


 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap