Ditt meddelande har skickats!


Top Header
Du är här: Startsida - Nyheter - Vinnarna av Sveriges Bästa Gin & Tonic 2017 är bartendern Mano och fysikern MartinVinnarna av Sveriges Bästa Gin & Tonic 2017 är bartendern Mano och fysikern Martin

2017-09-04 13:38:39

Nyligen avgjordes tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Efter finalen, där fem professionella bartenders och fem entusiastiska amatörer gjorde upp i två separata tävlingar, står det nu klart att bartendern Mano Roshdis GT ”Golden Pearl” och fysikern Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” är Sveriges bästa Gin & Tonics.
På pappret är Gin & Tonic en relativt enkel drink med få ingredienser, men det kan vara svårt att få till den perfekta balansen. I finalen, som ägde rum på Gamla Riksarkivet i Stockholm, imponerade deltagarna på juryn med sina allra bästa Gin & Tonics. Samtliga drinkar innehöll Schweppes klassiska Tonic eller någon av Schweppes Premium Mixer Tonics som bas. De som lyckades bäst och blandade de godaste drinkarna var bartendern Mano Roshdi och fysikern Martin Johansson.


”Tricket ligger i att lyfta fram de naturliga smakerna i ginen. Min GT är avancerad att mixa men den blev exakt som jag hade tänkt mig så jag är jättenöjd. Jag känner mig som alkemisten från Persien”, säger en lycklig Mano Roshdi, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för professionella bartenders 2017.


”Jag hoppas att mitt vinnande bidrag kommer inspirera andra att experimentera och blanda spännande Gin & Tonics med egna lokala ingredienser. I mitt fall är de så närproducerade att jag hittar dem precis utanför dörren: rabarber och björk – en magisk smakkombination!”, säger Martin Johansson, vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic för amatörer 2017.


Årets jury bestod av krogrecensenten Pelle Tamleht, bartendern Mathin Lundgren, dryckesskribenten Gunilla Hultgren Karell samt bloggaren Dasha Girine.

”Precis som tidigare var konkurrensen stenhård. Det är fantastiskt kul att se vilken skicklighet och fantasi som finalisterna besitter. GT:n är en odödlig klassiker som uppenbarligen kan varieras i det oändliga”, säger Pelle Tamleht, krogrecensent och juryns ordförande.


Så här löd juryns vinnarmotiveringar:


Mano Roshdi

Den vinnande drinken var, trots sin långa ingredienslista, väldigt trogen en klassisk GT – samtidigt som den var kreativ och nytänkande. Allting i glaset var där av en anledning och alla ingredienser förhöjde eller harmoniserade Manos val av Gin Mare och Schweppes Premium Mixer Tonic. Att han dessutom adderade sälta tog drinken till en ny nivå.  


Martin Johansson

Årets vinnare i amatörklassen är en kolossalt genomtänkt kreation med hög verkshöjd. Alla ingredienserna samspelar i harmoni med varandra och drinken lyckas med konststycket att vara både nyskapande och lojal till originalet på en och samma gång. En norrländsk flört med rabarber och björkar som förstärker smakupplevelsen och resultatet är en riktig fullträff.

 

För att blanda den perfekta drinken krävs finess, kreativitet och fingertoppskänsla. Mano Roshdi delar med sig av tre tips på hur du, med enkla medel, kan uppgradera din Gin & Tonic:

  1. För en perfekt Gin & Tonic bör du noga studera ginsorten du tänker använda och se vilka smaker och dofter som kännetecknar den. På så sätt kan du välja passande garnering.
  1. Bli doftmästare! Ta för vana att dofta på många olika sorts ginsorter, för att du lättare ska kunna upptäcka alla nyanser och förstå vilken garnering som kan passa.
  1. Smaka! Jag och mina kollegor brukar skämta en hel del om det här – men samtidigt är det allvar: drick, drick och drick. Det behöver inte vara mycket, utan mest för att få en känsla och att bygga upp en kunskapsbas.

Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic genomförs varje år i syfte att lyfta fram skickliga bartenders och entusiastiska amatörer som genom kreativitet och nytänkande hittar nya sätt att utveckla den kanske mest klassiska drinken av alla: Gin & Tonic.

”Det är jättekul att Sveriges Bästa Gin & Tonic har blivit så etablerad och att intresset för både tävlingen och drinken är stort. Med Schweppes breda utbud av mixers är det lätt att variera sig och blanda den perfekta drinken – både med och utan alkohol”, säger Eva Ström, produktchef för Schweppes på Spendrups.

 

Mano Roshdis GT ”Golden Pearl”

Ingredienser
4 kvistar färsk timjan + 1 kvist för garnering

1 skiva mandarin (för att fukta kanten av glaset med)

1,5 tsk Persian Blue Salt (för att ha på kanten av glaset)

18 cl Schweppes Premium Mixer Tonic

½ röd chili

1 st ostron (och dess vätska)

6 cl Gin Mare

3 st enbär

1 tsk honung (att doppa enbär i)

Bladguld (att rulla enbär i)

Citronsaft

Is

 

Tillagning

Ta ett kylt kupglas på fot och gnid färsk timjan på insidan av glaset samt lite på utsidan. Använd mandarinskivan för att fukta glaskanten och strö salt längst kanten. Fyll glaset med iskulor och toppa med Schweppes Premium Mixer Tonic. Med hjälp av en barsked rörs en halv röd chili runt i drinken i ett par sekunder. Öppna ostronet och häll gin i snäckan tillsammans med vätskan från ostronet. Häll ned all vätska i glaset. Doppa enbär i honung och därefter i bladguld. Lägg ned i glaset. Spara ett enbär och lägg i ostronskalet tillsammans med en timjankvist. Pressa i lite citron i skalet och lägg det därefter på glaset som garnering.

 

Martin Johanssons GT ”Midnattssolsdrömmande Rabarber” 


Ingredienser
Färsk rabarber

4 cl gin (VOR eller Hendrick’s)

1,5 cl rabarberlikör

3 cl björksav

En klyfta citron

Schweppes Indian Tonic

Björkblad

Is

 

Tillagning

Ta ett stort kupglas på fot och fyll det med is. Hyvla rabarbern i tunna skivor och tag en handfull björkblad. Lägg allt i en shaker. Ge en liten färsk rabarberskiva och ett björkblad till din gäst för att dofta och smaka på som en vänlig gest. Addera rabarberlikör, björksav, gin samt pressad citron i shakern. Muddla ingredienserna, fyll upp shakern med is och rör om tills allt är väl kylt. Häll bort isen från glaset och tillsätt färska rabarberstrimlor och ny is. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med Schweppes Indian Tonic och ge drinken en snabb omrörning. Dra en färsk rabarberskiva runt glasets kant samt garnera med ett björkblad på toppen.

                          

Mer inspiration och tips hittar du på drinkgeneratorn.se där över 100-tals drinkrecept finns samlade.

 

Bli Prenumerant
GRATIS! Gör som över 33.000 kollegor. Få fribiljetter till mässor, intressanta branschnyheter & jobberbjudanden via vårt månadsutskick!
Avregistrera min email
Facebook

Gilla oss på Facebook och få dom senaste nyheterna, spännande jobberbjudanden och inbjudningar till mässor.

 

 

 

 

 


 

Om Hotell- & Restaurangtorget

Hotell & Restaurangtorget grundades 2006 och är idag Sveriges största marknadsplats för alla som är verksamma inom hotell- restaurang-, café-, storkök- och fastfoodbranschen.

Här finns en branschguide där du hittar alla leverantörer av alltifrån kassasystem till restaurangutrustning till komplett hotellinredning.

Här söker du & hittar din personal. Med nyhetsbrevet håller vi dig uppdaterad på vad som händer i branschen när det gäller nya produkter och tjänster. I forumet diskuteras allt mellan himmel och jord.

Kort & gott. Här hittar du allt du behöver till din rörelse, på ett och samma ställe!

Eftersom man inte är bättre än sin sista omelett så får du gärna höra av dig om du har synpunkter på hur vi kan göra Hotell- & Restaurangtorget ännu bättre!

Med positiva hälsningar

Daniel Spendrup
daniel@hrtorget.se
035 - 12 30 56

 


ANNONSERA PÅ HRTORGET
 

Epost: info@hrtorget.se

 

Telefon : 035 - 12 30 56

Hotell- & Restaurangtorget
Kristinebergsvägen 15
302 42 Halmstad

Sitemap